Ea este mândria romilor! A fost admisă la 5 facultăți din Marea Britanie

Ea este mândria romilor. Perla Scripcaru este deetnie romă, însă toată viața eis-a zbătut să combată preconcepțiile legate de etnia sa. Abandonată de mică, fata a avut șansa să fie crescută de buni samariteni, care i-au oferit toate ustensilele pentru a reuși în viață.

Mândria romilor, o elevă emenentă

Încă de la o vârstă fragedă, Perla Scripcaru și-a demonstrat devotamentul și apetența pentru învățătură. Ea a terminat cubrio o școală renumită din Botoșani, apoi afost admisă la cinci universități importante din Marea Britanie. În scurt timp, Perla a ajuns mândria tuturor.

Loading...

Fata spune că a fost discriminată demică, însă a continuat să lupte pentru viitorul ei. ,,M-am lovit de situaţii de genul acesta, discrimatorii aş putea spune, încă de când eram mică. Unii copii cu care mă jucam mă respingeau, spunând că sunt ţigancă. Chiar şicând aveam rezultate bune la scoală, erau remarci ironice de genul:

Vai, a ieşit ţiganca la tablă, ştie eamai bine! Ei se aşteptau ca, fiind deetnie romă, să nu fiu la acest nivel, sănu fac lucrurile ca toţi ceilalţi. Dar lucruile acestea nu m-au doborât. Nu m-am închis în carapacea mea, sămă justific că nupot face lucrui fiindcă sunt discriminată. Din contră, m-au ambiţionat. M-au făcut să-mi doresc şi maimult. Am muncit şi mai mult pentru ceea ce-mi doream”, spune Perla.

Ce planuri de viitor are tânăra

Loading...

Tânăra de etnie romă spune că visul ei este să-și înființeze un ONG în Marea Britanie care săvegheze asupra persoanelor defavorizate din cauza etniei lor. ,Romii au nevoie demodele, au nevoie să vadă că şi personele de etnie romă au făcut ceva bun, căau fost apreciate de majoritari. Mulţi romi trăiesc cu impresia că, dacă sunt ţigani, nuîi angajează nimeni, nu vorbeşte nimeni cu ei, nu sunt văzuţi bine.

Romii trebuie să renunţe la acest fel de a gândi. Într-adevar, este o provocare pentru orice tânăr de etnie romă, fiindcă provine dintr-un grup cu o imagine proastă. Nu este usor să progresezi într-o societate cu astfel de concepţii. Dar euam luptat pentru a obţine ceva dela viaţă. Nu m-am lăsat copleşită de sentimente de excluziune sau orice altceva. Asta mi-am dorit safac, asta am facut, nu m-a abătut nimic de la drumul. Cred că de aici începe totul.

Ambiţie, modele de urmat şi se va schimba totul. (…) Orice s-ar spune, eunu am ascuns niciodată faptul căsunt romă. Sunt mândră că sunt de etnie romă. Romii trebuiesc integraţi dar nu şi asimilaţi. Consider căavem o cultură interesantă şi tradiţii frumoase, foarte vechi, pe care trebuie să le păstrăm”.

Loading...
Loading...