Felul in care arata buzele tradeaza riscul de boala

buze

Este normal ca buzele sa devina mai pale si/sau sa se usuce atunci cand temperaturile sunt scazute ori sa devina deshidratate in timpul verii.

Expunerea indelungata la frig le poate da o culoare vinetie, iar in acest caz trebuie sa cautam metode prin care sa ne incalzim, pentru ca suntem in pericol de hipotermie.

Daca paloarea, aspectul vinetiu sau uscaciunea buzelor se mentine insa si cand stam in casa, la caldura, ar trebui sa luam in calcul o eventuala problema de sanatate.

Advertisements

Iata cateva probleme semnalate de felul in care arata buzele:

1. Buzele vinete, cu aspect cianotic, tradeaza un aport diminuat de oxigen, iar acesta poate fi cauzat fie de o afectiune pulmonara, cum ar fi astmul sau boala pulmonara obstructiva cronica (BPOC), fie de o problema cardiaca.

2. Buzele foarte rosii pot fi semn de hipertensiune arteriala. In medicina traditionala chineza, rosul intens al buzelor este pus si pe seama unei infectii in organism sau a unei boli cardiace.

Advertisements
Advertisements

3. Buzele inflamate, umflate si de un rosu intens pot fi manifestarea unei alergii cauzate de rujul pe care-l folosesti sau alimentele pe care le consumi, cum ar fi alunele, capsunele sau ouale.

4. Buzele albicioase sunt semn de anemie.

Aceasta afectiune poate provoca si crapaturi la colturile buzelor. Boala este cauzata de reducerea nivelului de hemoglobina din circulatia sangvina.

Hemoglobina transporta oxigenul de la plamani la tesuturi. In majoritatea cazurilor, anemia este cauzata de nivelul scazut de fier in organism.

5. Buzele cu pete albe semnaleaza prezenta candidozei bucale, o infectie fungica ce poate sa apara dupa administrarea unor antibiotice sau pe fondul unei imunitati scazute.

De regula, candidoza afecteaza nu doar buzele, ci si mucoasa cavitatii bucale, care este albicioasa, precum si limba, pe care exista depuneri albe.

Candidoza bucala poate, de asemenea, sa usuce excesiv buzele.

6. Buzele uscate pot indica, pe langa anemie si candidoza, o suferinta numita sindromul Sjogren.

Acesta este o boala autoimuna care provoaca uscarea mucoasei bucale, dar si a ochilor si a altor mucoase.

Advertisements
Loading...
Advertisements
Loading...