Tratamentul artrozei de genunchi

artroza

Scopul esential este suprimarea durerii.

Cel mai frecvent, osteoartrita genunchiului este tratata cu analgezice, antiinflamatoare nesteroidiene -AINS- (mai utilizate fiind cele anti COX2, care nu irita stomacul, dar de care nu trebuie sa facem abuz, deoarece pe termen lung sunt toxice pentru ficat), exercitii pentru a reda mobilitatea si a stabiliza articulatia genunchiului.

Scaderea in greutate poate sa ajute pacientii cu osteoartrita. Artrita reumatoida a genunchiului necesita terapie fizica si tratamentul medicamentos.

O articulatie sever deteriorata poate necesita chiar protezarea genunchiului.

Advertisements

Inca nu s-au descoperit medicamentele care sa permita regenerarea cartilajul uzat.

O speranta este intrevazuta odata cu introducerea in terapie a glucozaminei.

Utilizarea sulfatului de glucozamina, un extract din carapacea crustaceelor, s-a dovedit a avea efect in caz de artroza la genunchi.

Advertisements
Advertisements

Glucozamin sulfatul – este o componenta structurala a cartilajului osos care are efecte antiinflamatorii, participand la refacerea cartilajului si de asemenea il protejeaza impotriva substantelor toxice ce actioneaza la acest nivel, mentine integritatea structurala a articulatiilor si a tesuturilor conjuctive.

Exista studii care au comparat efectul suplimentelor alimentare continand sulfat de glucozamina cu cel al medicamentelor antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), care sunt folosite uzual doar pentru a scadea durerea articulara, au aratat cu precizie ca sulfatul de glucozamina a fost mai eficient in scaderea durerii si imbunatatirea functiei articulare.

Efectul benefic al sulfatului de glucozamina a fost acela care i-a determinat pe reumatologi sa-l recomande ca tratament de prima linie in tratarea artrozei la genunchi.

Numeroase studii arata ca sulfatul de glucozamina, administrat pe perioade de 8-12 saptamani, poate diminua durerea, in multe cazuri, chiar mai eficient decat medicamentele si imbunatateste functionarea articulatiilor.

Glucozamina are efect de reconstructie a cartilajului articular, ajuta la mentinerea sanatatii cartilajului si s-a dovedit ca opreste erodarea cartilajului articular, considerata a fi cauza simptomatologiei.

Multe studii au sugerat ca sulfatul de glucozamina poate chiar inlocui cartilajul deteriorat.

Multe suplimente nutritive asociaza glucozamina cu condroitina si de asemenea cuacidul hialuronic.

Condroitin sulfatul – este o substanta ce participa la formarea matricei cartilaginoase imbunatatind proprietatile mecanice si elastice ale cartilajului, ajuta la mentinerea integritatii structurale a articulatiilor si a vaselor sanguine.

Acidul hialuronic asigura vascozitatea lichidului sinovial permitand lubrefierea intre membrana sinoviala si cartilaj.

Exemple de astfel de preparate sunt numeroase: medicamentele Dona, Dolenio, Flexodon Forte, suplimentele nutritive Flexodon, Artroflex, Artrostop, Lipoartrin, Solaray, Jointace, Doppelhertz aktiv-artro, Cartilasin, Yogaflex, Stopartroz etc.

Grefele cartilaginoase sunt un procedeu chirurgical situat inca in stadiul experimental. Tratamentul este medical la debutul maladiei.

Esecul acestui tratament si persistenta sau agravarea durerilor, aparitia unei deformari progresive a genunchiului, pot duce la efectuarea unei interventii chirurgicale.

Infiltratiile/Injectiile intraarticulare sunt controversate din cauza eficacitatii lor si a riscului infectios posibil. Injectiile intraarticulare cu antiinflamatoare cortizonice au dat dovada rezultatelor satisfacatoare in durerile artrozice.

Acidul hialuronic si alti produsi condroprotectori sunt propusi cu scopul de a ameliora vascozitatea lichidului sinovial. Aceste produse au o eficacitate rapida si o durata medie a tratamentului de cativa ani.

Tratamentul chirurgical este preferat in momentul in care toate celelalte tehnici nu sunt eficiente.

Simptomele de durere si tumefiere din cauza distrugerii cartilagiului pot fi ajutate si prin prin chirurgia artroscopica.

Aceasta operatie netezeste marginile cartilagiului articular si indeparteaza corpii liberi intra-articulari.

Advertisements
Loading...
Advertisements
Loading...