Calendar ortodox 12 decembrie 2020. În această zi, este prăznuit Sfântul Spiridon al Trimitundei, un sfânt mare făcător de minuni. Acesta este cunoscut și ca „sfântul călător”, deoarece secrede că își părăsește racla. Sfântul Spiridon dă ajutor grabnic celor care se confruntă cu grele suferințe fizice.
Sărbători religioase 12 decembrie 2020
Ortodoxe: Sfântul Spiridon alTrimitundei
Greco-catolice: Sf. ep. Spiridon al Trimitundei Taumaturgul
Romano-catolice: Ss. Fc. Maria de la Guadalupe *; Epimah şi Alexandru, Calendar ortodox 12decembrie 2020. Cine a fost Sfântul Spiridon al Trimitundei
Sfântul Spiridon al Trimitundei s-a născut în jurul anului 270, în Aski, Cipru, și a fost pastor de oi, scrie crestinortodox.ro. După moarte soției sale, alege săducă o viață ascetică.
Ajunge episcopul Trimitundei, o cetate din apropierea orașului Pafos. Participa la primul sinod ecumenic de la Niceea din anul 325. Sfântul Spiridon a fost prins în timpul persecuției, schingiuit șiîntemnițat. A trecut la cele veșnice pe 12 decembrie 348, în Cipru.
Sfintele sale moaște au rămas în Cipru până în veacul al VII-lea, când, din cauza năvălirii arabe, au fost mutate la Constantinopol. După ce orașul a fost cucerit de turci, sfintele moaște aufost duse în Kerkyra – Corfu (1456), unde se păstrează și astăzi.
În fiecare an, pe 12 decembrie, papucii Sfâtului Spiridon sunt schimbați. Sespune că ei se tocesc că urmare a drumului parcurs spre vestirea lui Hristos în întreaga lume.
Din acest motiv, sfântul este cunoscut și sub denumirea de „sfântul călător”. Din mărturiile unor clerici reiese că pentru perioade scurte de timp, trupul sfântului nu mai este prezent în raclă, iar atunci când revine, este cald și prăfuit.
Sfântul a săvârșit mari minuni asupra celor suferinzi, vindecându-i decele mai grele boli.
Calendar ortodox 12 decembrie 2020. Acatistul Sfântului Ierarh Spiridon, Episcopul Trimitundei
Troparul, glasul al 1-lea
Soborului cel dintâi te-aiarătat apărător și de minuni făcător, purtătorule de Dumnezeu Spiridoane, părintele nostru. Pentru aceasta, cu femeia cea moartă în groapă tu ai vorbit și șarpele în aur l-ai prefăcut.
Și când ai cântat sfintele rugăciuni, îngeri ai avut împreună cu tine slujind, preasfințite. Slavă Celui ce te-a preamărit pe tine; slavă Celui ce te-a încununat; slavă Celui ce lucrează prin tine tuturor tămăduiri!
Condac 1:
Apărătorului credinței dreptmăritorilor, Cuviosului Părintelui nostru Spiridon, să-i aducem din inimă mărturisiri mulțumitoare, toți care prin ale lui înțelepte învățături ne-am luminat cu credința și să-i cântăm: Bucură-te, Sfinte Ierarhe Spiridon, mare făcător de minuni!
Icos 1:
Popoarele credincioșilor, cunoscând mulțimea minunilor tale, prin care ai rușinat pornirea ereticilor cea fără judecată asupra credinței noastre, cu umilință te laudă cu cântări ca acestea:
Bucură-te, ierarhul Mântuitorului Hristos;
Bucură-te, scăparea celor ce năzuiesc către tine;
Bucură-te, îndreptătorul credinței;
Bucură-te, ajutătorul celor necăjiți;
Bucură-te, că mintea păgânilor tu o întuneci;
Bucură-te, că și tu ailucrat strălucirea credinței;
Bucură-te, că pe potrivnici vitejește i-ai gonit;
Bucură-te, cel ce pururea nouă te-ai arătat purtător de biruință;
Bucură-te, făclia care luminezi pe cei din întunericul păcatului;
Bucură-te, cel ce cublândețe primești la tine pe cei care au greșit;
Bucură-te, învățătorul dogmelor creștinești;
Bucură-te, care cu negrăită dulceață îndreptezi pe cei nepricepuți;
Bucură-te, Sfinte Ierarhe Spiridon, mare făcător de minuni!
Condac 2: