Semnele care te ajuta sa recunosti psoriazisul. Vezi cateva imagini cu zonele corpului cele mai afectate

psoriasis

Psoriazisul este una dintre cele mai frecvente boli de piele si, potrivit statisticilor, afecteaza intre 1,5 si 3% din populatia unei regiuni. Este o afectiune cutanata cronica, cu evolutie de lunga durata si afecteaza atat femeile, cat si barbatii. Boala debuteaza, cel mai adesea, intre 16 si 22 de ani sau intre 55-60 de ani. Mai rar, poate sa apara si in copilarie, intre 8-10 ani.

Simptome si tipuri de psoriazis
Psoriazisul este caracterizat prin aparitia unor placi rosii (eritematoase), proeminente, bine delimitate, acoperite de scuame groase („coji”), albe-sidefii, usor detasabile. Acestea afecteaza, in general, zonele de extensie ale corpului (coate, genunchi, zona de insertie a parului la nivelul scalpului), sau unghiile. De asemenea, psoriazisul poate sa fie insotit de afectarea articulatiilor –psoriazis artropatic sau artrita psoriazica.

Exista mai multe tipuri de psoriazis:

Te-ar putea interesa si:

1. Psoriazisul vulgar sau in placi este cea mai frecventa forma a bolii, fiind intalnita in 80-90% din cazuri. Se manifesta prin leziuni rosiatice ale pielii acoperite cu solzi argintii. Aceasta forma poate aparea pe aproape toate suprafetele corpului (chiar si in zona organelor genitale sau in interiorul cavitatii bucale).

2. Psoriazisul pustular. Aceasta forma este mai rara si poate aparea generalizat la nivelul corpului sau pe zone restranse, pe maini, picioare si degete. Poate fi declansat de anumite medicamente, infectii, razele UV, sarcina sau stres.

Te-ar putea interesa si:
Te-ar putea interesa si:

Dupa dimensiunea si forma leziunilor, poate fi: psoriazis palmo-plantar, psoriazis unghial, psoriazis al scalpului, psoriazis inversat (afecteaza pliurile corpului).

Factori care declanseaza boala

1. Stresul neuropsihic
Este cel mai important factor declansator la persoanele cu predispozitie genetica. Acest stress poate fi rezultatul unui eveniment major (examen de admitere, moartea unei persoane dragi) sau poate fi un stres cronic, de lunga durata.

2. Traumatismele cutanate
Traumatismele variaza de la zgarieturi, intepaturi, arsuri solare pana la vaccinare.

3. Medicamentele
Pot declansa psoriazisul la pacientii cu predispozitie genetica. Cel mai frecvent implicate in aparitia psoriazisului sunt sarurile de litiu, produsele antimalarice, unele beta-blocante, preparatele antiinflamatoare (indometacin), etc.

4. Infectiile bacteriene
In special cele produse de streptococi pot declansa psoriazisul. Alte tipuri de infectii implicate sunt cele ORL, stomatologice, urinare, ginecologice.

5. Factori climatici
Climatul care provoaca uscaciunea pielii poate determina declansarea leziunilor de psoriazis.

6. Alergiile si dieta
Un regim alimentar bogat in substante neuroexcitante de tip cafea, cola, ciocolata etc.

Te-ar putea interesa si:
Loading...
Te-ar putea interesa si:
Loading...