Valeriana. Proprietati terapeutice si moduri de utilizare

valeriana

Valeriana (Valeriana Officinalis) este o planta erbacee, perena originara din Asia Centrala si Orientala, folosita inca din antichitate ca remediu calmant al sistemului nervos. Creste prin lunci, zavoaie, luminisuri de padure, tufisuri, marginea paraielor, fanete, locuri umede si umbroase din zone deluroase si montane, pana la altitudinea de 1.800 m.

In scop terapeutic se folosesc rizomii cu radacini, care se recolteaza toamna (lunile septembrie-noiembrie), dupa vestejirea partii aeriene sau primavara (lunile martie-aprilie). Rizomii cu radacini se taie in bucati scurte, se spala se zvanta in aer liber si se usuca in locuri bine aerisite.

Compozitie chimica
– ulei eteric (1-2 %);
– alcaloizi (valerianina, colinina);
– flavonoizi;
– taninuri, rezine, rasini, parafine, lactone, glucoza;
– acizi organici;
– saruri minerale (potasiu, calciu, magnesiu, mangan) in proportii de 5-10%.

Te-ar putea interesa si:

Proprietati terapeutice
– neurosedative Ia nivelul encefalului, hipnotice si calmante asupra sistemului nervos si cardiac (mai eficace decat tranchilizantele chimice, fara a da obisnuinta sau dependenta);
– antispastice, antiepileptice, antiemetice (contra greturilor si vomei), carminative, hipoacidifiante, antihelmintice;
– hipotensive, antidiabetice;
– antiastmatice, antiseptice pulmonar.

Indicatii
– nervozitate, stres, insomnii, isterie, epilepsie, paralizie, oboseala, astenie, migrene, sughit, ameteli, anxietate, distonii neurovegetative, excitabilitatea creierului si a maduvei spinarii, convulsii la copii, stari de excitatie nervoasa, tremuraturi, dureri de cap datorate alcoolului si fumatului, pierderea vocii de natura emotionala;
– favorizeaza aparitia somnului la persoane surmenate, cu obsesii si cu ganduri negre;
– colici stomacale de natura nervoasa, balonari, vome, diminuarea secretiilor gastrice, diaree, dizenterie, antihelmintic in distrugerea ascarizilor, calmeaza tulburarile nervoase datorate prezentei parazitilor intestinali;
– reglarea palpitatilor inimii, aritmie extrasistolica, nevroze cardiace, angina pectorala, tahicardie, ateroscleroza, tulburari circulatorii, hipertensiune;
– bronsite, astm bronsic, tuse;
– tulburari de menopauza, dureri menstruale, retentie urinara;
– dureri sciatice, reumatice, nevralgii, spasme musculare, hipersensibilitate motorie si senzoriala;
– asigura dezintoxicarea tabagica, dand senzatie dezagreabila la fumatori;
– amelioreaza durerile si vindeca dermatozele, plagi, ulceratii, eruptii, varice, urticarie, contuzii.

Te-ar putea interesa si:
Te-ar putea interesa si:

Moduri de utilizare
UZ INTERN

1. Infuzie dintr-o Iingurita de radacina uscata si macinata la 250 ml de apa clocotita; se indulceste, se aromatizeaza cu menta si se bea o cana pe zi, fractionata in 3-4 reprize (ca sedativ) sau intreaga cantitate seara Ia culcare (ca somnifer).

2. Decoct dintr-un pumn de radacini uscate la 1 litru de apa rece; se fierbe 2 minute, se infuzeaza 20 minute, se strecoara, se induIceste si se a cate o lingura Ia intervale de 1-2 ore in tulburari nervoase, iar dupa mesele principale cu efecte antispastice.

3. Macerat din 2 linguri de radacini uscate in 1 litru de apa rece; se Iasa la macerat 24 ore, se strecoara si se beau 2-3 pahare pe zi in stari de agitatie si convulsii nervoase.

4. Tinctura din 200 g de radacini uscate in 1 litru de alcool de 70°; se macereaza 8 zile, se strecoara si se iau cate 15-20 de picaturi, de 3-4 ori pe zi, avand efecte in combaterea starilor neurastenice (la femei si copii), spasme musculare, nevroze cardiace si digestive, paIpitatii la inima si dismenoree (menstruatii insotite de dureri).

5. Pulbere din radacini macinate, luata cate un varf de cutit, de 3 ori pe zi, eventual in miere de albine.

UZ EXTERN

6. Decoct din 2 linguri de radacini macinate in 250 ml de apa rece; se fierbe 2 minute si se foIoseste sub forma de clisma, pentru calmarea crampelor intestinale.

7. Baie calda in care se adauga 1 litru de decoct concentrat cu rol vulnerar si analgetic local in contuzii.

Te-ar putea interesa si:
Loading...
Te-ar putea interesa si:
Loading...